• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/17

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

17 Cards in this Set

  • Front
  • Back
1. Vad menar Liman med begreppet Styrd totalentreprenad?
Ibland skiljer sig totalentreprenaden från en generalentreprenad endast genom att förfrågningsunderlaget består av huvudritningar och en kortfattad teknisk beskrivning istället för traditionella, mer detaljerade handlingar. Den avtalsformen kallas för styrd totalentreprenad, eftersom termen totalentreprenad ensam då är mindre träffande.
2. Nämn någon fördel och någon nackdel för beställaren vid entreprenadavtal med löpande räkning?
Den medger en mycket tidig start av arbetet, vilket kan leda till stora vinster för byggherren, framför allt i tider med hög räntenivå. En annan fördel är att entreprenören inte utsätts för frestelse att fuska med kvaliteten för att tjäna pengar. Entreprenören kan dessutom vara väldigt flexibel eftersom han får betalt för alla sina kostnader. En nackdel är att entreprenören kan känna att ju dyrare bygget blir desto bättre eftersom vinsten är ett pålägg på självkostnaderna.
3. Rangordningsprincipen i AB04 kan sägas bygga på två principer. Vilka
Den ena principen brukar kallas den omvända tidsföljdens princip och innebär i all enkelhet att senare upprättade handlingar tar över handlingar som upprättats tidigare. Den andra principen är en önskan att göra reglerna i AB04 ”heliga” dvs göra det svårt för parterna att avtala om ändringar av AB04.
4. Nämn några eller något skäl till att en entreprenad får överlämnas före kontrakttidens utgång endast om parterna kommer överens om det?
Det kan komma som en chock för beställaren om entreprenaden blir klar för tidigt. Det kan vara så att han inte kan göra någon slutbetalning och kanske inte heller har någon organisation som kan ta över objektet. Detta föreskrivs i AB04 4:2 st 2.
5. Om förskottsbetalning lämnas vid någon entreprenad som skall utföras till fast pris träder två särskilda regler i AB04 fram, vilka?
Det är inte vanligt att förskott lämnas på entreprenader med fast pris. Den ena är föreskriften i 6:13 och den är 6:22.
6. När blir förfrågningsunderlaget vid en offentlig handling offentligt?
Ett förfrågningsunderlag är inte allmän handling och kan inte begäras ut före den tidpunkt då det expedieras dvs skickas ut till eller på annat sätt hålls tillgängligt för leverantörer. Vid selektivt förfarande, förhandlat förfarande och urvalsförfarande är förfrågningsunderlaget inte offentligt förrän det skickas ut till de kvalificerade anbudssökande som valts ut att lämna anbud.
7. Vad är innebörden av Teckalkriterierna och vilka är dessa?
Teckalkriterierna innebär, så som de uttrycks i den föreslagna lagen, att offentlig upphandling inte behöver göras om två grundläggande förutsättningar är uppfyllda:
1) den upphandlande myndigheten utövar en kontroll över den juridiska personen eller den gemensamma nämnden som motsvarar den som den utövar över sin egen förvaltning (kontrollkriteriet) och
2) om den juridiska personen eller den gemensamma nämnden även utför verksamhet tillsammans med någon annan än den upphandlande myndigheten, denna verksamhet endast är av marginell karaktär (verksamhetskriteriet)’
Detta står i LOU 2:10.
8. I prövningen av leverantörerna vid en offentlig upphandling ingår normalt två moment. Vilka? Vad innebär dessa?
Uteslutningsprövning och leverantörskvalificering. Båda dessa moment syftar till att bedöma om en leverantör klarar av att genomföra ett visst upphandlingkontrakt.
Under uteslutningsprövningen kontrollerar den upphandlande myndigheten/enheten om det finns anledning att utesluta någon av anbudsgivarna från upphandlingen. Prövningen görs mot bakgrund av de sk uteslutningsgrunderna i LOU. En myndighet är enligt 10:1 skyldig att utesluta leverantörer som gör sig skyldig till dessa punkter, och får utesluta leverantörer som gör sig skyldig till punkterna under 10:2.
Syftet med kvalificeringskrav är att göra en bedömning av leverantörernas förmåga att leverera de varor resp. utföra de tjänster eller byggentreprenadarbeten som upphandlingen avser. Syftet är alltså inte att hitta den bästa leverantören utan att hitta de som har tillräcklig erfarenhet, ekonomisk styrka för att utföra uppdraget.
9. Vilken rätt har en beställare att ta ut en avgift för förfrågningsunderlaget?
Det finns inget hinder mot att den upphandlande myndigheten tar ut en avgift för förfrågningsunderlaget. En sådan avgift bör återspegla den upphandlande enhetens kostnader för det aktuella exemplaret av underlaget. Avgiften får tex inte sättas högt i syfte att utestänga leverantörer. De får heller inte sätta priset högt för att täcka sina kostnader för själva upphandlingsförfarandet. Dessutom får inte de upphandlande myndigheter som lyder under offentlighetsprincipen ta ut högre avgift för kopiop av förfrågningsunderlaget än för allmänna handlingar.
10. Nämn tre förutsättningar för att en konsult ska bli skadeståndsansvarig?
Krav på skadestånd ska för att kunna medföra rätt till ersättning framföras skriftligen inom tre månader efter det att beställaren fått skälig anledning att anta att konsulten är ansvarig för skadan. ABK 5:6.
11. Pågrund av minskat barnavtal i Förorten överlåter kommunen den nedlagda skolan till Bostadsbolaget, som planerar att bygga om den till bostäder. Ombyggnaden beräknas kosta 70 miljoner. Det lägsta anbudet vid upphandlingen visar sig uppgå till 90 miljoner.
- Vilken entreprenadform anser du lämplig för detta för en entreprenad av detta slag?
- Hur skulle genomföra upphandlingen?
Byggentreprenaden är över tröskelvärdet och man kan därför enl LOU välja mellan selektivt förfarande och öppet förfarande. Jag antar att det här är en liten ort och hade därför valt ett öppet förfarande, där alla som vill får lämna ett anbud. Därefter hade jag gjort en leverantörskvalificering och utvärdering och valt en entreprenör som jag tyckte passade in på mina krav. I det här fallet hade jag valt Generalentreprenör, då jag vill ha koll på projekteringen och en del av samordningsansvaret, men jag vill fortfarande inte ha huvudansvaret över alla entreprenörer, och därför väljer jag att skriva ett avtal med en generalentreprenör som i sin tur får ha kontrakt med underleverantörer. De standardavtal som kommer att tillämpas är AB04.
11. Pågrund av minskat barnavtal i Förorten överlåter kommunen den nedlagda skolan till Bostadsbolaget, som planerar att bygga om den till bostäder. Ombyggnaden beräknas kosta 70 miljoner. Det lägsta anbudet vid upphandlingen visar sig uppgå till 90 miljoner.
- Kan upphandlingen avbrytas?
Det finns inget som reglerar ett avbrytande i LOU. Däremot står det att en upphandlande myndighet måste skriftligen underrätta anbudssökandena och anbudsgivarna om beslut som påverkar upphandlingen, i 9:9 LOU. Sakliga skäl för att göra en avbrytan skulle kunna vara avbrytande pga byte av utvärderingsgrund, avb pga bristande konkurrens, avb pga ändrade förutsättningar, avb pga för dyra anbud, avb pga att anbudens giltighetsti har löpt ut. Så i det här fallet skulle det kunna avbrytas då det lägsta anbudet var 20 milj högre än vad de hade räknat med.
12. Bostadsbolaget har efter avslutad upphandling av fastighetstjänster skickat ut tilldelningsbeslut till samtliga anbudsgivare. En anbudsgivare begär att få ut samtliga övriga anbudsgivares samtliga anbudshandlingar.
- Vad har tilldelningsbeslut för rättsverkningar vid en offentlig upphandling?
Innan tilldelningsbeslutet har fattats råder absolut sekretess, enl 6 kap 2§ st3 sekretesslagen. Annars gör man sig skyldig till brott mot tystnadsplikt enl 20 kap 3 § BRB. Efter att tilldelningsbeslutet fattats råder sekretess i vissa fall. I regel blir alla handlingar offentliga, men även efter denna tidpunkt kan vissa handlingar råda under sekretess. Följande två sekretessgrunder är de vanligaste: sekretess till skydd för de allmännas, bla till den upphandlande myndigheten/enhetens ekonomiska intressen 6 kap 2 § 1 st sekre, och sekretess till skydd för de enskildas, bla anbudsgivares och anbudssökandes ekonomiska intressen. 8 kap. 10 § 1 st sekretesslagen.
12. Bostadsbolaget har efter avslutad upphandling av fastighetstjänster skickat ut tilldelningsbeslut till samtliga anbudsgivare. En anbudsgivare begär att få ut samtliga övriga anbudsgivares samtliga anbudshandlingar.
- Är beställaren bli skyldig att lämna ut de begärda handlingarna?
- Kan ett avslagsbeslut överklagas och i så fall till vilken instans?
Om någon begär att få ut handlingarna måste den upphandlande myndigheten göra en sekretessprövning, och om handlingarna inte omfattas av sekretess skall de lämnas ut genast eller så snart som möjligt. (2 kap 12 § 1 st tryckfrihetsförordningen.) Ett avslagsbeslut kan överklaga genom att söka överprövning i länsrätten inom tio dagar.
13. I ett hus med 90 lgh byggt på 1950-talet är det dags att byta rörstammar. Det är ekonomiskt motiverat att samtidigt helrenovera badrum och kök. Du är projektledare.
-Hur genomför du projektet?
Jag skulle först och främst ta ställning till om entreprenaden är över eller under tröskelvärdet. Antar i detta fall att det hamnar under tröskelvärdet. Och för att göra det enkelt väljer jag ett förenklar förfarande, då jag går igenom följande steg:
Annonsering, Ffu, Anbud lämnas in, Kvalificering, (Förhandling), Utvärdering, Tilldelning
.
13. I ett hus med 90 lgh byggt på 1950-talet är det dags att byta rörstammar. Det är ekonomiskt motiverat att samtidigt helrenovera badrum och kök. Du är projektledare. Redovisa ärendets gång fram till avtal, dvs. förberedelse, upphandling, vald entreprenadform och kontrakt.
- Redovisa ärendets gång fram till avtal, dvs. förberedelse, upphandling, vald entreprenadform och kontrakt.
Först skall jag för att bestämma entreprenör, gå igenom punkterna i föregående fråga. Vidare skulle jag då detta är en renovering välja en totalentreprenad, detta för att själv inte bära så stort ansvar ifall komplikationer skulle uppstå. Det kan dock kosta mig lite mer, men det kräver samtidigt en väldigt liten arbetsinsats från min sida. Dock bör vi kontrollera företaget så att vi inte sitter i klistret om företaget skulle gå i konkurs. Vi denna entreprenadform använder vi ABT06 med entreprenören, och entreprenören använder sig av ABT-U när han avtalar med underentreprenörerna.
14. Bostadsbolaget har i ffu angett att leverantören ska vara ISO certifierade. Anbuden ska ha kommit in 8 juni 2011. Endast två anbud kommer in. Anbudsgivare A är inte ISO certifierad, anbudsgivare B lämnar in sitt anbud 9 juni 2011.
-Hur bedömer du situationen?
En upphandlande myndighet får inte avvika från sina krav, därför kan de inte anta A´s bud. Vidare skall anbudet komma in den dag det är sagt, annars förkastas det så inte heller B´s anbud kan godtas i detta fall.