• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/16

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

16 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Mitkä muodostavat solutukirangan?

Proteiinisäikeet.


-Aktiinifilamentit


-mikrotubulukset


-välikokoiset filamentit

Miten solut kiinnittyvät toisiinsa ja ympäristöön?

Adheesioproteiinien avulla toisiinsa ja ympäristöönsä proteoglykaanien avulla. (proteoglykaani= proteiini + heteropolysakkaridit)

Minkälainen on tumakotelon rakenne?

Tumakotelon perinukleaaritila sisältää nukleoplasmaa, tumakotelossa on tumahuokosia, jotka ovat muodostuneet nukleoporiinista, jotka ovat kiinnittyneet kollageenista ja lamiinista muodostuvaan tumakotelon sisäpuolta tukevaan filamenttikerrokseen.

Miten tumasta kuljetetaan proteiineja ulos ja sisään?

Pienet pärjäävät ilman mitään, mutta kuljettajaproteiinien avulla suuremmat. Importiinit kuljettavat sisään ja eksportiinit ulos.

Mitkä ovat mitokondrion tehtävät?

-Soluhengitys


-ATP-synteesi


-sitruunahappokierto


-rasvahappojen hapettaminen

Mitä ovat lysosomit?

Ne hajottavat solun sisäänsä ottamia tai solun omia vanhoja makromolekyylejä kierrätykseen. Ne sisältävät happamia hydrolaaseja. Sen kalvossa on proteiinipumppuja, jotka pumppaavat lysosomiin H+-ioneja. Lysosomaaliset entsyymit syntetisoidaan solulimakalvostossa, merkitään mannoosi-6-fosfaatilla cis-golgin laitteessa.

Mitä ovat proteasomit?

Suuria proteiinikomplekseja, joiden tehtävänä on hajottaa tuhottavaksi merkittyjä proteiineja. Merkkiaine hajottamiselle on ubikitiini. Ubikitiiniligaasi-entsyymit katalysoivat ubikitiinin kovalenttistä sitoutumista kohdeproteiiniin.

Mitä ovat peroksisomit?

Hapettavat myrkyllisiä yhdisteitä ja rasvoja. Erityisen paljon maksassa ja munuaisissa. Oksidaasi II-entsyymi katalysoi kohdemolekyylin hapettumista ja vetyperoksidin muodostumista. Katalaasientsyymi katalysoi muodostuneen vetyperoksidin pelkistymistä vedeksi ja hapeksi.

Minkälainen on solulimakalvosto?

Se jatkuu suoraan tumasta, mutta se jaetaan sileään (sER) ja karkeaan (rER) solulimakalvostoon.

Minkälainen on rER?

Sen ribosomeissa tapahtuu proteiinien synteesi, josta ne päätyvät joko sen kalvolle tai sisään. Signaalipeptidin sisältävä syntetisoitava proteiini työntyy rER:n sisään synteesin ollessa vielä kesken (=kotranslationaalinen translokaatio, jonka aiheuttaa SRP-molekyylin sitoutuminen signaalipeptidiin ja siten reseptoriin.

Mitä rER tekee?

Sen ribosomien proteiinisynteesin lisäksi kotranslationaalisessa translokaatiossa proteiiniin muodostetaan disulfidisillat ja liitetään sokeriosat (glykosylaatio).

Mikä on sER?

Sileä solulimakalvosto. Siellä syntetisoidaan rasvahappoja ja fosfolipidejä sekä kolesterolia ja keramidia. Tapahtuu myrkyllisten ja rasvaliukoisten yhdisteiden detoksikaatioja steroidihormonien syntetisointi. Toimii myös Ca2+-varastona sarkoplasmisessa kalvostossa.

Mikä on golgin laite?

Muodostuu sisternoista. Solulimakalvoston puoleista osaa kutsutaan cis-golgiksi ja solukalvon puoleista trans-golgiksi. Siellä glykosylaatio jatkuu tai alkaa ja inaktiivisista preproproteiineista irrotetaan proteolyyttisesti signaalipeptidi ja preproteiini laskostetaan lopulliseen muotoonsa ja eritetään solusta ulos.

Mitä ovat aktiinifilamentit?

Tavallisin proteiini. Kaikkialla solussa, runsaimmin aivan solukalvon sisäpuolella. Aktiinisäikeessä on - ja+ pää. Pitävät yllä solun muotoa ja niiden avulla solu voi muuttaa muotoaan. Muodostavat supistusrenkaan solujakautumisessa ja muodostavat mikrovillukset.

Mitä ovat mikrotubulukset?

Tubuliiniproteiineista muodostuneita pitkiä ja onttoja putkimaisia rakenteita. Kasvavat solun keskeltä sijaitsevista sentromeereistä. Ankkuroivat soluorganellit paikoilleen ja osallistuat solunsisäiseen kuljetukseen ja jakautumiseen. Ovat solun värekarvoja, ripsiä ja siimoja.

Mitä ovat välikokoiset filamentit?

Ne antavat solulle mekaanista kestävyyttä, sitovat soluja toisiinsa desmosomien kautta. 4 ryhmää: vimentiinit, keratiinit, neurofilamentit ja tumalamiinit.