• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/12

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

12 Cards in this Set

  • Front
  • Back

.Vilka är de typiska symtomen vid spänningshuvudvärkoch vid migrän? (2p)

: Huvudvärkenär dov, molande och tryckande och sitter oftast tvärs över pannan, tinngingen ochöver huvudet. Vanliga uttryck är : ”Känns som en band över pannan” och ”som enhatt som sitter för hårt”. Uppträderofta på morgonen och sedan resteradne delen av dagen.

Migrän : återkommande anfall av huvudvärk som vara mellan 4-72 timmar. Enligtdefinition ska två av dessa karaktärsdrag finnas - Ensidig lokalisation - Pulserande eller bultande karaktär - Måttligt – svår intensitet - Försämring om patienten går i trappa eller vid motsvarande normal fysisktaktivitet. Attackarna är ofta också kombinerade med illamående och kräkningar ochljud/ljus känslighet. \"MozɈ

5. Vad kallas det tillståndet, där endast lättberöring på vissa områden i ansiktet ger upphov till smärthugg som elektriskastötar? Vilket läkemedel brukar användas? (2p)

Trigemiminiusneurolagi: Karbamazepin : Har en bra effekt på de flestapatienter.

Vad är temporalisarterit, vilka drabbar de och symtom ?

Temporalisarterit (TA) är en inflammatorisk sjukdom hos äldre, vilken ofta drabbar något segment av a. temporalis eller dess grenar med symtombild koncentrerad till tinningen som följd

Symtom : Vid temporalisarterit är huvudvärken ytlig, skärandeoch ofta av hög intensitet. Den förläggs till tinningen, oftast ensidigt menibland dubbelsidigt. Stör ofta sömnen.
Subakut debut av inflammationsbetingade allmänsymtom såsom:
- trötthet
- sjukdomskänsla
- matleda
- viktnedgång
- subfebrilitet

Om en person över 50-årsåldern får problem medtinninghuvudvärk, ömhet i skalpen, och en förtjockad och ömmande tinningartär,vilken sjukdom ska misstänkas? Vilken behandling är effektiv, och vad är riskenom tillståndet förblir obehandlat? (2p)

Temporalisarterit – Kortison är effektivt och tar bortinflammation. Eftersom att inflammationen kan göra att du kan förlora ögat b

Vad är tremiginiusneurologi, vilka drabbar de, symtom och vilka läkemeldel brukar användas ?

Drabbar : oftast äldre kvinnor :

Sjukdomen kännstecknas av anfallsvis påkommandeattacker inom utbredning av en eller flera olika trigeminusgrenarna. Smärtan ärytterst intensiv,huggande eller blixtrande. Varav från sekunder til halv minut.Smärtan aktiveras av vissa aktiviteter såssom att :
födointag
tal
tvätt av ansiktet
tandborstning
exponering för kyla eller värme

läkemedel :
Karbamazepin i första hand om inte det funkar så kan man använda :
Baklofen, gabapentin och fenytoin.

Vad är Hortons huvudvärk, symtom, vilka drabbar de ?

En starkt ensidig huvudvärk lokaliserad vid ögat och sprider sig runt den samma panna och tinningen.

Symtom :


Det är vanligt att man får en pulserande och kraftig värk bakom ena ögat som varar i mellan 15 minuter och tre timmar. Värken kommer och försvinner plötsligt, men den brukar komma samma tid på dygnet och oftast på natten. Det brukar göra mer ont när man ligger ner.

det rinner från öga eller näsa
man får täppt näsa
man får ett svullet och hängande ögonlock
man svettas i panna och ansiktepupillen minskar
ögonvitan rodnar.

Hur är skillnaden mellan en migrån och hortons huvudvärk och hur reagerar en person på vardera sjukdom ?

Istället som för migrän att det kommer någon gång perår. Så samlas Norton väldigt intentsivtexempelvis en hel vecka under ett år.

Hortons huvudvärk kan komma precis samma tid på dagen och samma tid på året och väldigt intensivt under tex en månad.
Medan migrän kommer sporadiskt några gånger per år väldigt instensivt under en dag.

Nortons huvudvärk är väldigt skärande eller sprängande. Medan migrän är väldigt pulserande. En person med hortons gör mer åt den står still och går runt av och an och är rastlös.
medan en person med migrän ligger still i sängen.

Vad är meningit ?

Meningit eller hjärnhinneinflammation är en inflammation av de skyddande membran som omger hjärna och ryggmärg, som tillsammans kallas för hjärnhinnorna.[1] Inflammationen kan orsakas av infektion av virus, bakterier, eller andra mikroorganismer. Eftersom att det är så nära hjärnan anses den en nötsituation.

Huvudvärken vid meningit och meningoencefalit är som regel bilater ( lika på båda sidor), dov, molnande, och sprängande och förvärras av huvudrörelser. Kan ha hög intensitet och ofta illamående.

Hur känns en huvudvärk en subaraknoibalblödning och vad ska man göra om man misstänker det ?

huvudvärken känns som om något "brast i huvudet" och är ett plötsligt insättande huvudvärk (Blixtknallhuvudvärk)

Värken är intensiv, skärande och sprängande och förvärras av huvudrörelser.

Om en person plötsligt får ett sådan huvudvärk ska man direkt misstänka subaraknoidalblödning och ringa till vård direkt för att förhindra sekundära progressvia hjärnskador.

vad är migrän, patologi och ange symtom

återkommande anfall av huvudvärk som vara mellan 4-72timmar. Huvudvärken uppträder i form av anfall, enstaka gångerper år eller flera gånger i månaden. Migränanfallet börjar ofta på morgonen, vanligen med ensidig värk som sitteröver ögat, sämj

Enligt definition ska två av dessa karaktärsdrag finnas
- Ensidig lokalisation
- Pulserande eller bultande karaktär
- Måttligt – svår intensitet
- Försämring om patienten går i trappa eller vid motsvarande normal fysisktaktivitet. Attackarna är ofta också kombinerade med illamående och kräkningar och ljud/ljuskänslighet.

I Migrän så pratar man om migrän med och utan "aura". Vad är aura för något ?

15-20 % av alla migrän har fokala retningssymtom eller migrän "med aura" ,vilket de vanligaste är flimmerkonton,som är som flimmer framför ögornna. Som ”svarta hål” i seende.

Migrän med aura = migrän +
- Ljusblixtar
- Flimmerfoton

Vad är vanligt spänningshuvudvärk ?

Patofysiologi: Ett psysiskt spänningstillstånd medoförmåga att slapnna av i stressande situationer. Långvarig kontratkion avkraniets muskulatur.

Symtom: Huvudvärken är dov, molande och tryckande och sitter oftast tvärs över pannan,tinngingen och över huvudet. Vanliga uttryck är : ”Känns som en band överpannan” och ”som en hatt som sitter för hårt”. Uppträder ofta på morgonen och sedan resteradne delen av dagen.

Behandling: Många är oroliga för hjärntumör och läkaren kan då skingra orosmolnen.Sjukgymnast kan lära ut avslappnande övningar.