• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/9

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

9 Cards in this Set

  • Front
  • Back
Hur är biomembraner uppbyggda och hur fungerar dessa?
*Är uppbyggd av två lager med lipider, där de hydrofila huvudena är utåt mot den extracellulära eller intracellulära vätskan. De hydrofoba svansarna vetter in mot varandra och skapar mellanrummet i biomembranet dvs. att lipiderna är amfifila. I mellanrummet finna det kolesterol molekyler som stadgar upp membranet. De hydrofila huvudena bildar på så vis den flytande mosaiken och de vanligaste förekommande fosfolipiderna i cellmembranen är fosfatidyletanolamin, fosfatidylserin(vänder sid denna utåt uppkommer apoptos), fosfatidylkolin, gangliosid och sfingomyelin. På och genom biomembranet finns olika membranproteiner som fungerar som jonkanaler. På membranet och proteinerna finns det kedjor av kolhydrater. Huvudena på lipiderna bilda då flytande mosaik – dynamsikt plasmamembran. Biomembranet är selektivt permeabelt och betyder att vissa molekyler kan ta sig in och andra kommer att få hjälp att ta sig i med hjälp av t.ex. olika jonkanaler.
Hur är biomembraner uppbyggda och hur fungerar dessa?
* Fosfolipiderna kan delas in i olika grupper:
- Glycerofosfolipider:
→ Fosfatidyl serin(PS), det mesta finns i plasmamembranet (PM) mot cytosolen. Deltar i lagring av Ca2+ -joner vid PM – exocytos. Apoptosmarkörer då PS flip-flopar ut till extracellulära sidan av PM. Makrofagerna har receptorer för PS. kan fagocytera celler med PS på cellytan.
→ Fosfatidyletanolamin, deltar i fosforylering/defosforylering.
→ Fosfatidylkolin, finns i surfaktant.
→ Fosfatidylinositol, deltar i cellsignalering. Ex. på derivat IP3 (second messenger dvs förstärker cellsignal).
→ Sfingomyelin, finns i nervvävnadens myelin. Finns även i plasmamembranets lipidflottar. Innehåller inte glycerol som de andra.
→ Glykosfingolipider, cerebrosid – finns i nervvävnad, paraplyceller i urinvägarena.

* I mellanrummet mellan de hydrofoba kedjorna fyller kolesterolet fylla ut. Som är utgångsmolekylen vid steroidhormon produktion, D-vitamin.
Hur är biomembraner uppbyggda och hur fungerar dessa?
* Fosfolipaser:
→ Enzymer vilka bryter ner och spjälkar fosfolipider och sitter i plasmamembranet. Vid nedbrytningen så bildas derivat av fosfolipiderna vilka kan användas vid t.ex. cellsignal. Ex. på derivat är IP3 (inositoltrifosfat). Höga oncentrationer av PLA2 (ormgift) leder till nedbrytning av cellernas plasmamembran – cellen lyserar – vävnaden bryts ned.

* Utanpå cellen finns ett skikt av kolhydrater, glykolipider och glykoproteiner som har som uppgift att fungera som celladhesion, cellsignalering och skyddar. Glykoproteiner -> olgiosackarider -> kovalent bundna till glykoproteiner.

* Biomembranet är selektivt permeabelt och har som funktion att ta emot information, import och export av molekyler samt kan röra sig och expandera. Därför finns de olika membranproteinerna för transport in och ut. De perifera proteinerna tar emot information och sänder den vidare.
Hur är lipidflottar i plasmamembranet är uppbyggda och vilken funktion har de?
Är mikrodomäner i plasmamembranet som är uppbyggd av bl.a. kolesterol, sfingolipider (sfingomyelin) och receptorer.
Där dessa flottar finns är plasmamembranet väldigt kompakt. Flottilin protein finns i lipidflottar. En typ av lipidflotte är caveolae, flaskformade lipidflottar och som är invaginationer i plasmamembranet.

*Funktioner:
- Kan via endocytos ta upp t.ex. influensa virus och HIV-virus in till cellen.
- Signalöverföring
Hur styr biomembranets struktur cellens arbete (ex. import och export av molekyler och joner)?
* Cytoplasmatisk strömning – rörelse i cytoplasman vilken underlättar transport och utbyte av material inom cellen samt även utbyte av material med omgivande utanför cellen.
* Kanalproteiner
* Nukleär porer
* Endocytos
*Exocytos
Vad är isoton, hypoton och hyperton?
*Isoton: Har samma osmotiska tryck (samma partikel konc) som den intracellulära vätskan.
* Hypoton: Har lägre osmotiskt tryck (har lägre partikel konc) än den intracellulära vätska.
* Hyperton: Har ett högre osmotiskt tryck (har högre partikel koncentration) än den intracellulära vätskan.
Hur fungerar syntesen av proteiner samt vilka organeller i cellen medverkar vid proteinsyntesen?
* transkription av DNA inne i kärnan av en gen → mRNA, en avskrift av genens nukleotider. mRNA är komplementärt till DNA.
* 5´cap och poly A svans skyddar mRNA och dirigerar mRNA ut från kärnan.
* mRNA kommer att transporteras till de fria ribosomerna eller till de fasta ribosomerna på endoplasmatiska retiklet (ER).
* translationen sker i ribosomerna, där mRNA läsas av codon för codon tills stoppkoden läsas av. När ett codon lästs kommer tRNA med de motsvarnade tre kvävebaserna och den motsvarande aminosyran. Aminosyrorna kommer att bindas samman av peptidbindningar och bilda ett protein.
* Om proteinet har fel veckning kommer proteinet att gå till chaperonerna för att veckas rätt.
* Därefter kommer proteinet att genomgå en vesikulär transport mellan RER och golgiapparaten där märkning, sortering och transport sker.
* Väl i golgiapparaten sker en avknoppning av proteinet och modifikation av proteinet innan det skickas ut dit det ska.
Vad består cytoplasman av?
Cytoplasman består av cytosol och organeller.
Vad är skillnaden mellan cytosol och cytoplasman?
Skillnaden är att cytoplasman består av både cytosol och organeller. Medan cytosolen är cellvatten som finns mellan de olika organellerna och strukturerna i cellen. Alla organeller som finns i cellen är omsluten av cytosolen.