• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/6

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

6 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Eigenlijk houd je (waarschijnlijk) niet van lezen, maar goed als het dan toch moet, lees je bij voorkeur niet al te dikke jeugdboeken, en het liefst boeken waarin veel gebeurt. De hoofdpersoon moet van je eigen leeftijd zijn. Jongens lezen dan graag avontuurlijke oorlogsboeken, meisjes boeken over problemen.

Het lijkt erop dat je een belevende lezer bent.


Kijk eens of je een boek kunt vinden op niveau 2 dat je aanspreekt qua onderwerp. Waarom spreekt dit onderwerp je aan?

Je hebt de (grootste) tegenzin tegen lezen overwonnen en je leest met niet al te veel moeite elk jaar de verplichte boeken. Jeugdliteratuur spreekt je zeker nog aan en ook populaire series, maar boeken met volwassenen in de hoofdrol vind je ook heel aanvaardbaar. Belangrijk is wel dat je je goed met de hoofdpersoon kunt identificeren. En het boek moet niet al te verwarrend zijn.

Je bent waarschijnlijk een herkennende lezer. Zoek een boek op niveau 2, maar liever nog op niveau 3, waarin de hoofdpersoon iemand lijkt over wie je graag zou willen lezen. Wat spreekt jou aan in deze hoofdpersoon?

Je bent gemotiveerd om boeken voor school te lezen. Je interesseert je vooral voor de inhoudelijke kant van de boeken: ze moeten over psychologische, maatschappelijke of historische onderwerpen gaan. Je hebt ontdekt dat boeken iets vertellen over de wereld om je heen, dat ze je helpen om je eigen ideeën te vormen. Je vindt het ook leuk om over de inhoud van boeken te discussiëren.

Je lijkt een reflecterende lezer te zijn. Zoek een boek op niveau 3 of 4, en let daarop vooral op het onderwerp waarover het boek gaat. Wat spreekt je hierin zo aan, en wat is jouw huidige mening over dit onderwerp?

Je leest ‘echte’ volwassenenboeken, en je hebt ook oog voor hoe de schrijver het verhaal vertelt. De stijl en de opbouw mogen best wat ongewoon zijn, want je wilt je wel aanpassen. Ook wil je wel kennismaken met enkele bekende werken uit de canon. Je hebt geleerd om zelf een oordeel te vormen over het boek, op grond van allerhande argumenten. Bovendien kun je al behoorlijk op eigen kracht doordringen in de betekenis van de tekst en het thema vaststellen. Wat je nog niet goed kunt, is overzien wat voor plaats het boek in de literatuur heeft.

Jij bent al een interpreterende lezer. Misschien heb je zelfs al voorzichtig kennisgemaakt met 'de canon'. Zo ja: welke boeken waren dit? Zoek eens een boek op niveau 4. Je mag uiteraard ook een boek op niveau 5 kiezen. Kun je me vertellen waarop je dit boek hebt gezocht? Op onderwerp, op schrijver, op aanraden van iemand anders misschien? Zo ja, wat sprak je aan van deze aanrader?

Je kunt complexe boeken lezen, en verschillende betekenislagen in boeken on-derscheiden. Je leest boeken niet alleen meer om de gebeurtenissen erin, maar bijvoorbeeld ook omdat ze door anderen bijzonder gevonden worden. Ook kun je niet alleen moderne maar ook oudere werken lezen, en je kunt ze plaatsen in de cultuurhistorische context, of daar tenminste zelf onderzoek naar doen met behulp van secundaire literatuur. Je kunt ook behoorlijk met anderen van ideeën wisselen over gelezen boeken.

Een letterkundig lezer ben jij, dus je hebt al wat kilometers gemaakt. Je mag niveau 4 en 5 bekijken, maar misschien durf je zelfs al iets van niveau 6 aan. Op welke basis heb jij het boek dat je hebt gelezen, gekozen? Is dit om iets nieuws uit te proberen, of eerdere successen te herhalen door bijvoorbeeld eenzelfde thematiek of auteur te kiezen?

Literatuur is voor jou min of meer dagelijkse kost; je bent een beetje een freak. Je gaat graag je eigen(zinnige) gang. Je legt allerlei verbanden tussen door jou gelezen boeken en kennis op heel andere gebieden. Je leest ook graag boeken die tussen de regels door naar andere boeken verwijzen; omdat je veel gelezen hebt, zie je die dwarsverbanden ook. Als je leraar Nederlands niet oppast, vind je hem al gauw burgerlijk en een nitwit; maar als-ie een beetje meevalt, kun je nog aardig wat van hem leren.

Ah, een academisch lezer. Voordat je mij een nitwit gaat noemen, mag je eerst wel eens aangeven waarom jij dat ene boek uit niveau 6 kiest...


(Voel je niet verplicht, ook niveau 5 is niet onder je kunnen, wellicht kun je er gewoon nog veel meer verbanden uit halen dan ik...)