• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/12

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

12 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Hur är en atom uppbyggd?

Atomen blir ofta beskriven som ”den minsta byggstenen” vilket är fel då den är uppbyggd av protoner,neutroner och elektroner.Så en atom består av tre olika sorters partiklar. Protoner (positivtladdade), neutroner (oladdade) och elektroner (negativt laddade). Protonernaoch neutronerna sitter i atomens kärna. Protonerna och neutronerna sitter ihopmed en extremt stark kraft. Elektronerna åker runt kärnan.En atom innehåller lika många protoner somelektroner.Protoner förkortas till P, neutroner till N ochelektroner förkortas till E.

Ge exempel på ett grundämne och vad det kan användas till

Helium: Det helium är förmodligenmest känt för är att det brukas användas i ballonger och att om du andas in detså blir din röst pipig. Men man använder de även på andra sätt så som att manblandar helium och syre för att ha i tuberna som används av dykare istället förvanlig luft. Det är den näst mest vanligaste grundämnet efter väte i universumoch det är det kemiska tecknet för helium är He.�gy]�֢
Ge exempel på ett grundämne och vad det kan användas till (2)
Väte: Det mest vanliga grundämneti universum och även det lättaste. Stjärnor betår mestadels av väte och detfinns även stora moln i rymden av väte. Väte används bland annat för att skapaknallgas och är en av atom sorterna i vatten (H2O). Den kemiska betäckningen för väte är H.de
Vad kallas de ”klister” somhåller samman atomerna i molekylen
Molekylbildning kallas de”klister” som håller samman atomerna i molekylerna.

Vilka egenskaper är gemensamt för de flesta metaller?

Den egenskapen som är gemensamför de flesta metaller är att de leder elektricitet och värme.

De har också andra saker gemensamtså som att alla har en glansig yta och alla metaller är fasta vid rumstemperatur(förutom kvicksilver).

Vad är det periodiska systemetoch hur är det uppbyggt?
Det periodiska systemet är ettsystem som även kallas för grundämnenas ordning vilket förklarar ganska bra vaddet är. Det är som en tabell med alla grundämnen ordnade så att de atomerna medliknande egenskaper hamnade under varandra. Det är även ordnat så man snabbtkan får en översikt över atomernas egenskaper t.ex. antalet protoner ochelektroner i atomens kärna.
Hur ärvattenmolekylen uppbyggd?
: Vatten molekylen är en kemiskförening mellan väte och syre. Det är 2väte atomer och en syreatom vilket betyder att kemiska tecknet för vatten ärH2O.

Vad händer vid en kemisk reaktion?

En kemisk reaktion är det somhänder när ett ämne övergår till et annat ämne. Det som händer är att atomernalossnar lite ifrån varandra och sätts ihop på ett annat sätt. Det är som att byggamed LEGO- klossar, man tar loss bilen man byggde och bygger den till ett husistället. Så det är ingenting som försvinner, alla atomer finns kvar men manbara omformulerar det till något annat. Detta kan vara väldigt farligt så manmåste vara försiktig.

Vad kan vi använda en kemisk reaktion till?

Ett exempel på en kemisk reaktionär fotosyntesen vilket även är den mest viktigaste reaktionen då utan denskulle vi inte å något syre. Koldioxid,vilket är en gas, reagerar med vatten och solljus och producerar syre.
Användmolekylernas rörelse för att förklara ämnenas tre olika tillstånd
Dem tre olika tillstånden är:

1.Gas- form då molekylerna kan röra sig fritt iförhållande till varandra


2.Flytande- form där molekylerna sitter löst sammansattaoch kan då förflytta sig i vätskan.


3.Fast- form där molekylerna sitter fast ivarandra och dem flesta sitter i ett visst mönster och har deras bestämdaplatser (Det kallas för kristallstruktur) men i vissa fasta ämnen så är de inteordnade på ett speciellt sätt utan att dem kan sitta lite huller om buller."

Vad är densitet:

Är ett mått på hur “tätt” packade atomerna är, alltså hurnära de sitter varandra. Föremål ju tyngre föremål ju tätare sitter atomerna.Ju lättare föremål ju mer glest sitter atomerna. För att räkna ut densitetenmåste vi först veta både volymen och massan för ämnet. Massan dividerat påvolymen.Densitet avgörvad som flyter i vätskor.

Beskriv vad som händer när vi tänder på knallgas

Knallgas är en blandning avvätgas (H2) och syrgas (O2). Sen när man blandar dessa i en burk så kommermolekylerna att blanda sig men inget har ”förvandlas”. Men när man sedan tändereld på detta så kommer det explodera med ett ”knall” . Det som händer då är attmolekylerna och syret i vätet dras isär till atomer och sedan sätts de ihop påett nytt sätt och bildar nya molekyler. Det som gör själva smällen är att densamtidigt släpper ut energi. Det är en kemisk reaktion.