• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/16

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

16 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Vilka tre samhällssektorer finns?

Privat, offentlig, frivillig.

Vad definierar en frivilligorganisation?

De är baserade på idéer, inte påvinstintresse. De ska ha en offentlig karaktär med någon typ av organisatoriskform och den kan bildas och upplösas utan myndigheters beslut.

Kan myndigheter styra en frivilligorganisation?

Enda sättet för myndigheter att stoppa en frivilligorganisation är att dra in deras tillstånd.

Vad händer med vinsten i en frivilligorganisation?

Vinsten i organisationen ska inte gå till de somdriver den, utan gå tillbaka till verksamheten eller till annat utanför organisationen. Vinstintresset ska inte vara ego.

Är arbetet avlönat inom en frivilligorganisation?

Allt arbete inom en sån organisation är frivilligt, men det kan vara både avlönat och ideellt. Andra ersättningar kan utgå, t.ex. reseersättningar.

Frivillig verksamhet finns inom många områden, men den frivilliga sektorn syftar till en viss typ av verksamhet, vilken?

Den handlar om organisationer,verksamheter och insatser som i intention och handling primärt är inriktade påökad välfärd för individer och grupper. DHR arbetar t.ex. för sina rättigheter,jobbar med påverkansarbete.

Vad händer inom den frivilliga sektorn 1870-1930?

Arbetarrörelsen,nykterhetsrörelsen (motboken), väckelserörelsen startar upp och börjar bedriva verksamhet och kampanjer i sina frågor.

Vad händer inom den frivilliga sektorn ca 1940?

Välfärdsstatenbyggs upp och tar över ansvar från filantropin.

Vad händer inom den frivilliga sektorn ca 1990?

Beställar-utförar-modeller kommer.Inom och utom kommunerna. Man utreder behovet, socialtjänsten delas upp i olikaverksamheter och man säljer och köper tjänster av varandra.

Vad händer inom den frivilliga sektorn ca 2000?

Tjänstermellan kommunen och privata företag, till och med utredningar kan beställasfrån privata företag när kommunen själv inte har tid. Privata jourhem och så vidare.

Idag finns fyra olika typer av frivilligorganisationer, vilka?

Avantgarde
Komplement


Alternativ
Ersättning

Förklara begreppet avantgarde inom frivilligsektorn.

Det innebär attorganisationen identifiera nya lösningar påproblem och kanpåvisa att vissa verksamheter behövs och fungerar så att det offentliga kan taöver. Inga konkurrensförhållanden mellan org. och det offentliga. Frivilligorganisationerna står förde sociala experiment som det offentliga av olika skäl inte kan.

Förklara begreppet komplement inom frivilligsektorn.

Man gör lite extra utöver det som redanfinns inom det offentliga. Inget konkurrensförhållande. Beroende på vad som sker i detoffentliga utbudet. Drar man ner på innehållet eller omfattningen i denoffentliga delen måste frivilligdelen svara upp med ökningar. T.ex. behandlingshem, missbruksvård.

Förklara begreppet alternativ inom frivilligsektorn.

Tanken är att det offentliga och det frivilliga alternativen skall finnas sida vid sida på den sociala marknaden och att de skall ha samma legitimitet. I direkt konkurrens till det offentliga. Här har vi kanske framför allt medvårdideologiska skillnader att göra.

Förklara begreppet ersättning inom frivilligsektorn.

Det innebär att frivilliga tar över verksamheten från kommunen; de bedriver verksamhet på uppdrag av kommunen, t.ex. hemför ensamkommande, föräldrakooperativ osv.

Hur ser situationen för frivilligorganisationer ut idag, med fokus på arbetsuppgifter och tillstånd?

Offentligasektorn är beställare och socialstyrelsen utfärdar tillstånd, kontrollerar ochutvärderar, och den privata och frivilliga utför tjänster. För tillstånd krävsofta socionomer som föreståndare för t.ex. HVB, en lista på anställda osv.Kontroller sker.