• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/31

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

31 Cards in this Set

  • Front
  • Back

GRI

GLOBAL REPORTING INITIATIVE-En internationell standard för att redovisa företags sociala ansvarstagande och miljöansvar. Standarden används i hållbarhetsredovisningar, som kan vara en del av företagets årsredovisning eller en fristående rapport.

Social auditing

Revision av det sociala arbetet. Om företag för hållbarhetsredovisningar så granskas det. En typ av granskning att redovisningarna är OK. Har man uppfyllt de mål man satt upp? Har man gjort det man påstår att man gjort?

Hållbar utveckling

En hållbar utveckling är en utveckling som tillfredsställer dagens behov utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillfredsställa sina behov.

Shareholder value

Aktieägarvärde. Aktieägare är en individ eller institut som lagligt äger en eller flera andelar aktier i en organisation och som är berättigade en del av vinsten.

Triple bottom line

Är ett ramverk innehållande riktlinjer för redovisning och består av tre delar; social, enviroment, economic. (People, planet, profit)

Ekologiskt fotavtryck

Mått på mängden resurser som en människa förbrukar. Det är uttryck för den area som behövs för att försörja en människa eller ett land.

Diversionairy tactics

En taktik som innebär att försöka leda bort blickarna som en avledningsmanöver. Ett sätt att kuva samt förebygga protester.

Closed-loop supply chain

Alla produkter, material etc skall återanvändas eller återvinnas i högsta möjliga grad. Ett sätt att minimera användning av jungfruliga råvaror.

Lagerresurser

Resurser som endast nybildas över ett geologiskt tidsperspektiv, dvs icke förnybara ur ett praktiskt perspektiv. Exempelvis fossila bränslen, mineraler etc.

Tragedy of the commons

Handlar om att gemenskapen (helheten) blir lidande för det enskildas handlade. Dagens kostnader får betalas av kommande generationer.

Astroturf-organisationer

Ett försök att bromsa protester genom att skapa falska gräsrotsorganisationer som tycker tvärtemot protestanterna.

Mörkt värde

Det arbete som inte är synligt/redovisas. Botten av isberget i världsekonomin och står för cirka 90%. Det kan exempelvis vara arbetskraft som får dåliga arbetsförhållanden som inte redovisas eller påverkan som utgörs av pga de dåliga förhållandena ex. arbetstagarens familj får det dåligt. Det märka värdet finns till stor del pga att vi konsumenter vill ha varorna billigare än vad det egentligen är möjligt och överkonsumtion.

Laissez faire

Ekonomisk lära som betonade total näringsfrihet och staten lämnade företagen åt sitt öde. Man utgick ifrån att ägarna tog det ansvar som krävdes.

Carolls CSR-pyramid

Är en modell som visar hur och varför organisationer bör möta sitt sociala ansvar. Det viktigaste är att vara lönsam (ekonomiskt), sedan att följa lagen (lagligt), sedan att göra det som anses vara rätt (etiskt) och till sist det filantropiska ansvaret som innebär att vara en god samhällsmedborgare.

Intern professional sphere

En av de tre sfärer som beskriver kopplingen mellan CSR och HRM. Den intern professionella sfären har en tydlig koppling mot det sociala ansvaret. Ex. erbjuda anställning eller utbildning till utsatta grupper på arbetsmarknaden.

ESG

En akronym för enviroment, social och governance. Kriterierna för ESG är en uppsättning standarder för företags verksamhet som socialt medvetna investerare använder sig av för att utvärdera investeringar.

Etiska fonder

En fond som investerar med hänsyn till olika etiska värderingar, vanligtvis en aktiefond. De investerar i företag som följer internationella normer och riktlinjer inom mänskliga rättigheter, arbetsförhållanden, miljö samt korruption.

Normbaserad genomlysning

Analys av huruvida portföljföretag agerat på ett sätt som strider mot internationella konventioner gällande exempelvis mänskliga rättigheter. Nästa steg kan vara uteslutning.

Bruntlandrapporten

Formellt "Vår gemensamma framtid". Skrevs 1987 på uppdrag av FN och redogjorde sambandet mellan ekonomisk tillväxt och miljöförstöring.

Iron law

Det företag som inte använder sin makt på ett socialt ansvarsfullt sätt kommer till slut förlora den. Om inte företag frivilligt visar socialt ansvar kommer stater att stifta lagar som tvingar dem istället.

Resiliens

Den långsiktiga förmågan hos ett system att hantera förändringar och fortsätta utvecklas.

Linjär och cirkulär ekonomi

Linjär: användning av icke förnybara resurser, resurser som inte kan eller tar mycket lång tid att förnya ex olja.


Cirkulär: användning av resurser som är förnybara. Återvinning och återanvändning av resurser där resurserna används om och om igen.

Negativa strategier för att möta CSR

Reaktiv - vägra bry sig, låtsas som att det regnar.


Defensiv - förhindra beslut, lobbyism.

Positiva strategier för att möta CSR

Tillmötesgående - följer strömmen, accepterar socialt ansvar när man får påtryckningar. Från ex regeringar och intressenter.


Proaktiv - smarta för att de använder smart strategi. Utgår ifrån att CSR kommer oavsett om de vill eller inte. Formalisera det. Leda utveckling och passa det till sin egen bransch istället för att bara följa det.

Monopsoni

Förmågan att styra och kontrollera produktionskostnader. Förmågan att förhandla om låga komponentkostander. Förmågan att externalisera. Få underleverantörer att bära kostnader.

Ekosystem

Alla organismer tillsammans med den icke levande miljön på en plats. Ett område som kan avgränsas för att kunna studera något speciellt.

Värdera ekosystemstjänster

*Kvalitativ - värdet uttrycks med ord


*Semi kvantitativ - värdet uttrycks i någon form av poäng el. skala


*Kvantitativ - värdet uttrycks i någon form av fysisk enhet, t.ex yta av en viss naturtyp eller mängden av en viss vara som kan produceras.


*Monetär-värdet uttrycks i pengar

Critical marketing

Marknadsföring främjar gränslös konsumtion genom att skapa falska, konstgjorda behov.

Sustainability marketing

Ekologiskt orienterad, etisk, genomförbar och relationsorienterad.

Green marketing

Holistisk samordningsprocess för att identifiera, förutspå och tillfredsställa kund- och samhällsbehov på ett hållbart och lönsamt sätt

Transcedental marketing

Baseras på värderingar-marknadsförare aktivt påverkar kunder, deras identiteter och livsperspektiv genom att förstå deras omedvetna existentiella behov. Icke manipulativ och skapar långsiktiga relationer och stabila intäkter.