• Shuffle
    Toggle On
    Toggle Off
  • Alphabetize
    Toggle On
    Toggle Off
  • Front First
    Toggle On
    Toggle Off
  • Both Sides
    Toggle On
    Toggle Off
  • Read
    Toggle On
    Toggle Off
Reading...
Front

Card Range To Study

through

image

Play button

image

Play button

image

Progress

1/20

Click to flip

Use LEFT and RIGHT arrow keys to navigate between flashcards;

Use UP and DOWN arrow keys to flip the card;

H to show hint;

A reads text to speech;

20 Cards in this Set

  • Front
  • Back

Redogör för kroppens olika organisationsnivåer.

Molekyler bildar makromolekyler som i sin tur bildar cellens organeller. Dessa organeller bygger upp celler vilka kommunicerar med varandra och bildar vävnader. Olika vävnader bildar organ som bildar organsystem

Hur är cellmembranet uppbyggt?

Cellmembranet består av fosfolipider som riktar sina polära huvuden utåt och skapar därmed ett opolärt fettskikt med sina "svansar". Det bildar en naturlig barriär som är elastiskt tack vare de svaga Van der waal bindingarna mellan fettsyrorna. I membranet finns även kolesterol som tillsammans med fosfolipidernas fettsyror påverkar membranets rörlighet.

Vad har cellmembranets proteiner för uppgift?

Vissa proteiner är receptorer på membranets yta och reagerar på speciella molekyler. Proteinerna kan även förflytta ämnen genom membranet. De transporterar genom diffusion hydrofila ämnen och pumpar igenom andra ämnen genom aktiv transport. Proteinerna kan agera enzymer eller koppla ihop membranet med cellskelettet eller andra celler. Vissa ytliga proteiner har kolhydrater på sig. Dessa agerar markörer och visar för omgivningen vilken typ av cell de är.

Hur kommunicerar celler med varandra?

Tight junktion - kontaktproteiner i cellmembranet bildar täta koppling som förhindrar att ämnen passera i mellan cellerna.


Desmosomer - ankrande kontaktproteiner i cellmembranet håller ihop cellerna under mekanisk stress.


Gap junktion - kontaktproteiner bildar öppna kanaler mellan celler i vilket ämnen kan transporteras fritt.

Hur transporteras ämnen genom cellmembranet?

Hydrofoba molekyler tar sig direkt igenom med hjälp av diffusion. Hydrofila molekyler tar sig igenom proteiner som bildar kanaler. Det finns vissa öppningar som bara öppnas då ett eller två ämnen är närvarande (uniport, symport). ibland krävs det att det kommer var sitt specifikt ämne från var sitt håll av membranet (Antiport)

Ge exempel på endocytes!

Fagocytes - intag av fasta molekyler genom att cellmembranet bildar membranblåsor.


Pinocytes - intag av ämnen lösta i vätskan utanför cellen som förs in med membranblåsor.


Receptorbunden endocytes - som kräver en viss receptor för att endocytes ska ske.

Hur sker exosyntes?

Stora molekyler paketeras i Golgiapparaten i membranblåsor som sedan för molekylerna ut genom membranet som membranblåsan sedan smälter samman med.

Vad är en Lysosom?

Det är versiklar innehållande spjälkande enzymer som bryter ned organeller och makromolekyler. Det är en sur miljö inne i lysosomen som gör det möjligt för enzymerna att fungera.

Hur ser cellkärnan ut?

Den omges av två cellmembran och innehåller arvsmassan. Här sker även produktionen av RNA. dessa transporteras ut ur kärnan genom porer i cellmembranet. Kromosomerna i cellkärnan är långa kromatider som ligger lindade kring histoner för att effektivisera transporten vid en replikation.

Beskriv en DNA-sträng

DNA-Helix är en dubbelsträng där strängarna består av deoxiribos och fostfatgrupper. mellan dessa två strängar återfinns fyra olika kvävebaser som hålls ihop med hjälp av vätebindning. en triplett av kvävebaser utgör en viss aminosyra.

Vad är en mitokondrie?

Det är cellens kraftverk. Här bryts energirika föreningar ned och bildar ATP, vatten och koldioxid. Ju större förändring i oxidationstal desto mera energi ger reaktionen. I innemembranet bildas ATP och vatten. I mitokondriens matrix bildas koldioxid och betaoxidation sker genom citronsyracykeln. Här bildas även kolhydrater genom hetonkroppsbildning.

Hur sker förbränningen i kroppen?

När vi förbränner kolhydrater börjar glykolysen som förbereder för citronsyracykeln vilket leder till andningskedjan. detta ger oss främst kemiskt bunden energi i form av ATP. Glykolysen sker i cellplasman till skillnad från övriga reaktion som sker i mitokondrien. för glykolysen krävs inget syre. ATP reglerar glykolysen genom negativ feedback.

Beskriv den centrala dogmen

Informationen i arvsmassan överförs från modercellen till dottercellen via repliktionen. tripletter på DNA-stränger översätts sedan till kodoner på RNA. dessa kodoner översätts sedan till en sekvens av aminosyror i ribosomerna med hjälp av tRNA.

Ge exempel på tre lösningar

Hypertonlösning - har högre salthalt än i cellen (0.9%). Detta får cellen att torka ut pga osmos.


Hypotonlösning - har lägre salthalt än cellen vilket får cellen att svälla pga osmos.


Isotonlösning - har samma salthalt som i cellen.

Vad är epitelvävnad?

består av epitelceller som klär kroppens yttre och inre ytor samt håligheter. De sitter tät ihop och utsöndrar protein som hjälper till att hålla ihop dem. Epitel delas in i en yttre apikal del och en inre basolateral del. basolateraldelen är fäst med den underliggande stödjevävnaden genom basalmembarnet. Epistel utgör även våra kötlar i kroppen. en ytlig kötel är en exokrin kötel. Endokrina kötlar bildar hormoner som går direkt ut i blodet.

Vad är stödjevävnad?

Omger många organ och ger form. Fungerar även som energireserv och har en viktig funktion i kroppens försvar. Cellerna är separerade från varandra och mellan dem finns en matrix bestående av vatten, mineral och glykoproteiner i olika kvantiteter. I matrixen finns alltid olika typer av strukturproteiner som ger stadga och stabilitet. matrixen kan vara fast eller flytande.

Vad är Skelettmuskulatur?

Skelettmuskulatur - är fästa vi skelettet via senor. Kan vi medvetet styra (somatiska nervsystem). Det är randigt pga av två sorters proteiner som det består av. denna muskelvävnad är väldigt organiserad. Kärnorna i cellerna är ytlig placerade och det finns dessutom flera kärnor i fibrerna.

Vad är Hjärtmuskulatur?

Hjärtmuskulaturen är också tvärstrimmig och väl organiserat. Till skillnad från skelettmuskulaturen kan cellerna vara förgrenade och cellkärnorna är i mitten. Här styr det autonoma nervsystemet samt hormoner.

Vad är glattmuskulatur?

Glattmuskulaturen är spolformad men har också cellkärnan i mitten. Denna muskulatur är mer oorganiserad. kontraktionen sker långsamt vilket gör att det inte lätt blir ansträngt. Även detta styrs av det autonoma nervsystemet samt hormoner. Både glatt- och hjärtmuskulatur kontraheras vid påverkning.

Vad är en nervcell?

Nervceller bygger upp nervsystemet och detekterar förändring i den yttre miljön samt koordinerar funktionen i inre organen. Nervceller har dendriter på cellkroppen. Dessa tar emot information som sedan skickas via axonen till axonterminalen som för vidare nervsignalen till nästa cell. Runt axonerna finns celler som virar sitt membran runt axonen och isolerar impulserna.